Sök din resa

Från
Till
Vuxna Barn Spädbarn
Tur och retur Enkel resa
Utresa
Hemresa

Andra resesidor

» Egypten
» Grekland
» Spanien
» Thailand

Istanbul

Istanbul är en vibrerande storstad med det unika läget att staden ligger i två kontinenter, två världsdelar tillochmed. Här finner du Turkiets kulturella och ekonomiska centrum, du bjuds på historiska platser, lockande dofter samt starka färger. Istanbul grundades av greker och har ca 11 miljoner innevånare som lever på framförallt handel och tillverkning av textilier och tobak.

I Istanbul finns massor att se för turisten, missa inte basaren i stadens mitt och den egyptiska kryddbasaren som ger ett bestående intryck. Vattnet från Bosporen delar staden, på den europeiska sidan finns historian och på den asiatiska sidan finns de nya delarna av staden. Det är bara en timmes tidskillnad till Turkiet från Sverige, språket som talas är turkiska och den största religionen är islam.

Vitlöksyoghurt och träkolsgrillad shishkebab, pistagenötter, raki och vitt vin är några av de smakupplevelser du kan få i Istanbul. Det som folket självt mest är stolt över är fotbollsklubbarna Galatasaray, Fenerbache och Besiktas.

Ta sig runt

Det bästa sättet att ta sig runt i Istanbul är faktiskt per båt men tunnelbanan erbjuder ett fräscht och smidigt alternativ. Att åka buss fungerar också bra men tidtabeller är sällsynta, taxi är ganska dyrt, var noga med att bestämma priset i förväg. Det finns även små minibussar som du kan hoppa på, det är ett billigt men varmt och svettigt alternativ.

Mat och nöjen

Istanbul bjuder naturligt nog på det bästa från två världsdelar, det indiska starka med den franska finessen. Prova träkolsgrillade kebaber och jerusalemkronärtskockor. Kom ihåg att ge 10% dricks. Drick gärna raki blandat med vatten till maten, det är anisbrännvin som passar mycket bra även till melon och ost. För nöjen ska du bege dig till gatorna Taksim eller Istiklal, här finns ett stort utbud för den partysugne med allt från hårdrocksbarer till bohemisk jazz. På somrarna öppnar många utomhusklubbar och nattlivet pågår mellan 02-07 på morgnarna - nästan varje natt.

Sevärdheter

Är du intresserad av turkisk kultur med moskéer och palats så har du kommit rätt. I istanbul fnna Hagia Sofia som en gång i tiden var världens största kyrka och otroligt vackert. Yerebatan Saray ligger i närheten av Hagia Sofia och är ”det sjunkna palatset”, här kan du bevittna vackra pelare, rinnande vatten och härliga konserter. Andra intressanta platser att besöka är Blå Moskén, Eyüpmoskén och Cagalougu Hamami som var för sig erbjuder spännande upplevelser. Tänk på att ta av dig skorna innan du går in i en moské och att täcka axlar och knän, kvinnor ska även täcka håret.

Shopping

Den stora basaren mitt i staden har 4000 butiker som säljer allt från äkta mattor till souvenirer. I istanbul finns, som i de flesta storstäder, stora shoppingscenrum som erbjuder det mesta du kan tänka dig, Akamerkez Etiler och Galleria är två av dem, den sistnämnda har även isrink!

Säkerhet

Var på din vakt i Istanbuls folkmängder, här trivs ficktjuvar och lurendrejare försöker få dig att köpa falska antika varor. Däremot är det sällsynt med våldsbrott mot turister, men ha sunt förnuft och lämna inte din drink obevakad

Intressanta fakta

Det finns en gammal turkisk lag som säger att om du börjar bygga ett hus efter solnedgången och blir klar innan soluppgången så får du bygglov. Denna lag har gett upphov till ett myller av dåligt byggda hus, nu är lagen upphävd och dessa hus rivs ner för att ge plats till nya bättre hus. Istanbul har en hög luftfuktighet med varma somrar och nederbördsrika vintrar. Juli är torrast och december är regnigast

Värt att veta

Drick inte vattnet från kranen, köp det på flaska istället. Det är lätt att få sina skor putsade i Istanbul gör gärna en god gärning och betala ca 1 miljon TL till småpojkarna som putsar skorna utanför hotellen, 1 miljon TL motsvarar ungefär 8 svenska kronor. Småpojkarna försöker tjäna pengar till skoluniform och skolmaterial. Ge däremot inte hemlösa barn några pengar, ge dem hellre mat. Var uppmärksam om du ser ett bråk, det kan vara en avledningsmanöver för ficktjuvar. Gå inte heller med personer som säger att de ska visa dig till barer eller butiker, de är inte seriösa och tar dig till suspekta ställen.

Erbjudanden

* Beräknat på två personer

Temperaturer

Aktuella temperaturer i Turkiet just nu.
Adana34°
Ankara31°
Antalya37°
Dalaman32°
Istanbul32°
Izmir36°
Konya28°
Detaljerad väderprognos »