Sök din resa

Från
Till
Vuxna Barn Spädbarn
Tur och retur Enkel resa
Utresa
Hemresa

Andra resesidor

» Egypten
» Grekland
» Spanien
» Thailand

Alanya

Alanya är en stad i sydvästra Turkiet. Alanya kallas det turkiska Rio vilket gör att staden har mycket att leva upp till. Det är en populär turistort med varma somrar och milda vintrar. Du bjuds på bra boenden, himmelsk mat och massor av sol och bad såklart. Nöjeslivet är vida känt och det är framförallt många svenskar som har Alanya som sin favorit. Det finns många, långa sandstränder och ett internationellt barliv med stora variationer i utbudet. Dofterna i sydvästra Turkiet består i citrus och timjan, färgerna är vitt, från kalkklipporna och blågrönt från det klara vattnet.

Staden är relativt nybyggd och har hållit sig ganska lugn och ren. Vill du ha en härlig barnstrand så ligger den bara en timme härifrån.

Ta sig runt

Ta gärna bussen när du är i Turkiet, mellan Alanya och systerstaden Antalya går det buss var tjugonde minut, en färd på 2 timmar. Att hyra bil eller ta taxi är andra lite smidigare men dyrare alternativ för att ta sig runt.

Sevärdheter

Runt omkring Alanya finns det spektakulära vyer och historiska platser att beskåda. Egirdir, är en blå sjö i bergen som kan vara värt ett besök. Ruinstaden Termessos är dramtiskt belägen i bergen och en oerhört vacker antik lämning. Den antika teatern Aspendos och nationalparken Köprülü Kanyon med sin djupa kanjon är ställen du inte får missa. Den gamla borgen som ligger 250m över havet når du via en brant och slingrig men utsikten är väl värd besväret och det är en av Alanyas största sevärdheter.

Shopping

I Alanya kan du fynda saker gjorda från koppar och mässing såsom lampor och kaffekannor bland annat. Du kan även hitta billiga jeans i basarkvarteren. Var inte rädd för att pruta, försök att få ner priset med 30% i alla fall. Du blir ofta bjuden på olika drycker när du år in i affärer- ta gärna emot men känn dig inte tvungen att köpa något. Däremot ska du vara på din vakt mot försäljare som försöker dra dig in i butikerna, de har en förmåga att bli otrevliga om du inte köper något.

Säkerhet

Även om brottsligheten är låg i Turkiet så ska du alltid vara uppmärksam på folktäta platser, det finns en del ficktjuvar. Våldsbrott mot turister är däremot sällsynt, men håll koll på drinken så att ingen placerar något olämpligt i den.

Stränder

Det finns som sagt många och långa stränder i och omkring Alanya. Oavsett vad du är ute efter så kommer du att hitta en strand som passar just dig. Olympos och Phaselis ligger väldigt vackert. Side är milslång och långgrund medan Kleopatrastranden i Alanya bjuder på härliga bränningar och mycket folk.

Nöjen

Det finns alternativ för den som inte gillar att ligga vid stranden, på Water Planet Aqua Park finns massor av aktiviteter för både barn och vuxna. Här finns bland annat 27 olika vattenrutschbanor, minigolf och möjlighet till rafting på en flod med konstgjorda vågor. Alanya bjuder på stora variationer när det gäller nattlivet, de flesta klubbarna är samlade till hamnområdet och det finns gott om inkastare. Nattlivet i Turkiet börjar relativt sent – många klubbar har öppet från 01- 07 på morgonen. I Alanya finns en mycket rik matkultur och Turkiet är känt för dess fina kök. Specialiteten är fiskrätter och grillade kötträtter såsom grillspett och kebab. Råvarorna som används brukar generellt vara mycket bra och färska och servicen är bra. Meze är små rätter med vitt bröd och såser och maträtterna innehåller ofta mycket förska örter såsom chili och spiskummin. Prova gärna Köfthe som är förlagan till våra svenska köttbullar. Den vanligaste drycken är té som drick i speciella glas.

Värt att veta

Turkiet är ett muslimsk land, tänk på att täcka axlar och knän om du ska besöka religiösa platser, kvinnor ska även täcka håret. Drick inte vattnet från kranen utan köp vatten på flaska.

Erbjudanden

* Beräknat på två personer

Temperaturer

Aktuella temperaturer i Turkiet just nu.
Adana34°
Ankara31°
Antalya37°
Dalaman32°
Istanbul32°
Izmir36°
Konya28°
Detaljerad väderprognos »